Nadácia VÚB podporí vranovskú nemocnicu grantom 20 000 eur

24.01.2011 Celý región

Bratislava, 19. januára 2011 – Nadácia VÚB podporí Vranovskú nemocnicu, n. o. grantom v hodnote 20 000 eur, ktorý nemocnici umožní financovať projekt zameraný na diagnostiku vestibulárneho závratu, ktorý vzniká napr. ...
Kúpou videonystagmografie, špeciálneho prístroja na kvalitnú diagnostiku závratov, budú môcť lekári včas zahájiť terapiu tohto príznaku a zlepšiť kvalitu života mnohých pacientov. Ide o piaty prístroj svojho druhu na Slovensku.
„Vertigo (závrat) ako dominantný symptóm je jedným z najfrekventnejších subjektívnych príznakov v medicíne. Podľa niektorých štatistík sa až u 30 % bežnej populácie nad 40 rokov prejaví jedna z foriem vestibulárnej dysfunkcie, “ uviedla MUDr. Lenka Lidíková, autorka projektu a zástupkyňa primára neurologického oddelenia Vranovskej nemocnice n.o.. Videonystagmografia poskytuje objektívne vyšetrenie pacientov trpiacich závratmi a umožňuje upresniť pôvod závratov, ktoré sú príznakmi rôznych ochorení. „Je jasné, že nedokážeme a nemôžeme suplovať úlohu štátu v oblasti zdravotníctva, no banka nie je iba súborom čísiel. Ľudia sú pre nás dôležití, a preto v rámci našich možností podporu smerujeme do oblastí, kde je možné dosiahnuť kvalitatívne spoločenské zmeny, ” povedal Ignacio Jaquotot, predseda Správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky.
Vestibulárny závrat centrálny vzniká pri cievnej mozgovej príhode ischemickej, hemoragickej, tumore v oblasti mozgového kmeňa, mozočka, sclerosis multiplex, migréne a pod. , vestibulárny závrat periférny môže byť príznakom Ménièrovej choroby, BPPV (benígne polohové paroxyzmálne vertigo), posttraumatického závratu atď. Nevestibulárny závrat môže mať pôvod v rôznych psychiatrických alebo psychologických ochoreniach. Na Slovensku sú pacientom zatiaľ k dispozícii iba štyri moderné videonystagmografické prístroje. Vranovská nemocnica n. o. bude vďaka grantu Nadácie VÚB prvým zdravotníckym zariadením s týmto vybavením na východnom Slovensku.

Nadácia VÚB pôsobí od roku 2004 ako nezisková organizácia založená VÚB bankou. Jej účelom je podporiť rozvíjanie duchovných hodnôt, vzdelávania, zachovania kultúrneho dedičstva, ochrany ľudských práv a iných humanitných cieľov, a podpora ochrany a tvorby životného prostredia. Angažuje sa v oblastiach vzdelávania, umenia, charity a športu.
Vranovská nemocnica n. o. ako nezisková organizácia vznikla 1. januára 2006 transformáciou NsP. Vranovská nemocnica n. o. je zmluvným partnerom všetkých zdravotných poisťovní s hradenými nadštandardnými zdravotnými výkonmi. K dosiahnutým výsledkom patrí úspešné vedenie Vranovskej nemocnice n. o. , rozširovanie pôsobnosti holdingu Spoločné zdravotníctvo v rámci regiónu východoslovenského (kde súčasťou holdingu Spoločné zdravotníctvo sú nemocnice A. Leňa Humenné n. o. , Nemocnica arm. gen. L. Svobodu Svidník n. o. , pracovisko Stropkov, Medzilaborce ), ďalšími partnermi sú nemocnice v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici.
Medzi významné úspechy Vranovskej nemocnice n.o. patrí získanie certifikátu pre poskytovanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti a Certifikátu Baby Friendly Hospital.

Alena Walterová
Hovorkyňa a vedúca tlačového oddelenia
 

Vyberte región